donderdag 11 april 2013Zaterdagavond  20 en zondagmiddag 21 april 2013 traden de Arnhemse gemengde koren Divertimento en Xing gezamenlijk op in de Baptistenkerk aan de Willem van Kleeflaan 6 (Molenbeke), met als thema ‘Oh die Liebe’.

Liefde bindt, liefde maakt blind. Is zoet en zacht maar met ook vlijmscherpe kanten. De liefde heeft veel op haar kerfstok. Ze ontketent en ketent. Sticht vrede en voedt oorlogen. Uit naam van de liefde ontstaat alles.
Ach, die liefde.
Daar weten Divertimento en Xing alles van. Ze gingen te rade bij kenners als Shakespeare, Brahms en The Comedian Harmonists maar ook bij zichzelf. Uit liefde is dit gezamenlijke dubbelconcert geboren.

Dirigenten Hilde Gams (Divertimento) en Elke Jansen (Xing) verzorgden ook het instrumentale gedeelte. Hilde speeldesolo op een set van vier trommels (Bougarabou) uit Senegal; Elke speelde quatre mains, met Irina Levin, Debussy.

‘Oh die Liebe’ is deels klassiek (van Lassus tot Lauridsen), maar hoorbaar was ook het gescharrel en geritsel in de bossen van The Comedian Harmonists (‘Wochenend und Sonnenschein’). Der Herr Gott kneep er een oogje toe. Spiritueler was de Oosters-orthodoxe Vespers voor de ‘Moeder Gods’,‘Bogoroditse Devo’ van Rachmaninov. Verder waren er uitstapjes naar de Scarborough Fair en het geestverruimende Strawberry Fields.
Grillig en grenzeloos, die liefde.